Yalnızca dört eğitim programı üzerine uzmanlaşmış özel eğitim merkezlerimiz Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı , Dil ve Konuşma Terapisi Destek Eğitim Programları, Otizm Spektrum Destek Programı, İşitme Yetersizliği Destek Programlarına sahiptir.
Disleksi, okuma, yazma ve öğrenme ile ilgili sorunlara neden olabilen yaygın bir öğrenme güçlüğüdür. Disleksi diğer özel öğrenme güçlükleri olan disgrafi ve diskalkuli gibi spesifik alanlarda yaşanan öğrenme güçlüğü anlamına da gelmektedir, yani okuma ve yazma gibi öğrenme için kullanılan belirli becerilerde güçlük yaşanmasına neden olur. Disleksi, çocukların yaşamında günlük olarak zorluklar ortaya çıkarabilmekte fakat bu güçlükler özel eğitim yöntemleri ile aşılabilmektedir. Disleksisi olan çocukların okuma-yazma becerilerini geliştirmek, okulda ve gelecek iş yaşamında başarılı olmalarına yardımcı olmak için örgün eğitime ek olarak akademik destek mevcuttur.
Önerilen Yazı : Özel Öğrenme Güçlüğü
İçindekiler
Disleksi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Disleksisi olan her bireyin kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri olacaktır. Disleksinin en yaygın belirtilerinden bazıları aşağıda özetlenmiştir.
Bazı durumlarda, bir çocuk okula başlamadan önce disleksinin farkedilmesi mümkündür. Dikkat edilmesi gereken belirtiler şunları içerebilir:
Disleksi belirtileri genellikle çocuklar okula başladığında yani okuma-yazma öğrenme sürecine geçildiğinde daha belirgin hale gelir.
5-12 yaş arası çocuklarda disleksi belirtileri şunları içerir:
Disleksisi bulunan çocuklar ayrıca kelime öğrenmekte güçlük yaşarlar. Kelime öğrenme becerisi, daha önce öğrenilmiş kelimelerin hangi harflerden ve hecelerden oluştuğunu anlama becerisidir.
Örneğin kelime öğrenme becerisi iyi olan bir çocuk “güneşlenmek” kelimesini ilk kez okuyabilir ve “gü-neş-len-mek” şeklinde hecelere ayırarak yeni kelimelerin anlamını çözebilir.
Önerilen Yazı: Geç Konuşma
Fonolojik farkındalık, kelimelerin daha küçük ses birimlerinden (harflerden) oluştuğunu ve sesleri değiştirmenin, yeni kelimeler ve anlamlar yaratabileceğini anlama yeteneğidir.
Fonolojik bilinci zayıf olan bir çocuk şu sorulara doğru cevap veremeyebilir:
Yukarıda bahsedilen sorunların yanı sıra, ergenlerde ve yetişkinlerde disleksi belirtileri şunları içerebilir:
Disleksisi olan bazı çocuklar, okuma veya yazma ile doğrudan bağlantılı olmayan başka güçlüklere de sahip olabilir. Bunlar şunları içerir:
Çocuğunuzda disleksi olabileceğini düşünüyorsanız, ilk olarak endişeleriniz hakkında öğretmeniyle konuşabilirsiniz. Öğretmenin de gözlemleri sizin gözlemlerinizi doğruluyorsa değerlendirme yapılması için çocuk ve ergen psikiyatrisine başvurabilirsiniz.
Ayrıca özel eğitim merkezlerimizden ücretsiz değerlendirme talep edebilir ve süreç hakkında ayrıntılı bir bilgi alabilirsiniz.
Çocuğunuzun okuma ve yazma konusundaki ilerlemesinden endişe ediyorsanız, önce sınıf öğretmeniyle konuşun. Okul yönetimi ve rehberlik birimiyle de görüşmek isteyebilirsiniz. Devam eden bir endişeniz varsa, lütfen çocuğunuzu bir hekime götürün. Çocuğunuzun okuma veya yazma becerilerini etkileyen bilemediğiniz sağlık sorunları olabilir. Örneğin, çocuklar şunlara sahip olabilirler:
Çocuğunuzun öğrenme güçlüklerini açıklamak için altta yatan herhangi bir açık sağlık problemi yoksa çocuk geleneksel eğitim yöntemlerine iyi yanıt vermiyor olabilir ve özel eğitim desteğinden faydalanması gerekebilir.
Yardımcı olabilecek eğitim müdahaleleri hakkında daha fazla bilgi için özel eğitim merkezlerimize ulaşabilirsiniz.
Çocuğunuzda disleksi varsa, muhtemelen geleneksel öğretim yöntemlerinden farklı bir eğitim desteğine ihtiyaç duyacaktır. Uygun destekle, çocuğunuzun başarılı bir akademik ve sosyal hayat yaşaması için hiçbir engel yoktur.
Çocuğun özel eğitim hizmetlerine ulaşmasını sağlamak öncelikle yapılması gereken şeydir. Ancak yalnızca özel eğitim kendi başına yeterli değildir. Aileler kendini tamamen eğitim sürecinin içine dahil etmeli ve ev ortamında da çocuğun gelişimini destekleyecek bazı faaliyetlerde bulunmalıdır.
Önerilen Yazı: Destek Eğitim Programı
Değerlendirme yapılmadan önce, size, çocuğunuzun öğretmenine ve rehberlik birimine ilgili konular hakkında aşağıdaki gibi sorular sorarak genel bir bilgi alınabilir:
Disleksi değerlendirmesi, çocuğunuzu öğrenme ortamında gözlemlemeyi, çocuğunuzun öğrenmesiyle ilgili anahtar bilgileri sizinle konuşmayı ve çocuğunuzdan bir dizi teste katılmasını istemeyi içerebilir.
Bu testler şunları inceleyebilir:
Bu testler sonucunda özel eğitim merkezimiz uygun bir eğitim programı oluşturacak ve çocuğunuzun yaşadığı güçlükler karşısında ona destek olmak için yanında olacaktır.
Ücretsiz değerlendirme ve servis talep edibilir, uzmanlarımızdan ücretsiz danışmanlık alabilir, karşılaştığınız problemleriniz için sizi arayabiliriz.